Parduotuvėse randamas demi-glace padažas savo sudėtimi primena Mendelejevo cheminių elementų lentelę

Kadangi vakar gaminau vištienos vyniotinį ir, nukaulinus vištą, liko daug kaulų (višta svėrė virš 3 kg); nutariau pasigaminti demi-glace padažo.

Kaulus apkepiau orkaitėje kol apskrudo, bėriau druskos, dėjau šakniavaisių, (morkos, salierai ir t.t.), o paskui užpylusi kaulus dvigubu kiekiu vandens viriau ant mažos ugnelės apie 8 val, kol sultinio liko apie stiklinę, jis tapo klampus ir tąsus.

Demi-glace Sauce. imagenavi / Getty Images

Verdant dar reikia jį nuskaidrinti, dėti prieskonių (nebūtina, bet galima) vėliau nukošti ir nuimti riebalą. Demi-glace vienas universaliausių daugelio padažų paruoštukų ar skonio gerintojų, dar kartais vadinamas “espagnol’ (dėl spalvos), tradiciškai verdamas iš jautienos kaulų/kremzlių, bet ištiesų gaminamas iš bet kokios mėsos ar žuvies.

Kodėl šitai pasakoju? Šįryt nusprendžiau paguglinti, nes ne visuomet yra laiko jo gaminimui (taip, nebūtina budėti šalia, tačiau pamiršti irgi negalima) ir radau informaciją apie parduodamą demi-glace ir tokią jo sudėtį (pažymėta, kad gamintas tradiciniu būdu):

maltodekstrinas, joduota druska, krakmolas, daržovių mišinys (svogūnai, pomidorų milteliai, kepti svogūnai, česnakai), aromato ir skonio stiprikliai: mononatrio glutamatas ir natrio ribonukleotidas, prieskoniai, modifikuotas krakmolas, riebalai (palmių, sviestmedžio sviestas), kvietiniai miltai, mielių ekstraktas, cukrus, tirštinimo medžiaga: pupenių derva, dažiklis: sulfitinė amoniakinė karamelė, prieskoniniai augalai, prieskoniai, rūgštis: citrinų rūgštis. Produkto sudėtyje gali būti: pieno, kiaušinių, sojos, saliero ir garstyčių.

Aš įsivaizduoju, domiuosi ir suprantu, kad pramoniniu būdu daugelis produktų gaminami stipriai KITAIP, nei namuose, bet kurių galų šitokiu šlamštu gadinti gerą daiktą ir apskritai, kaip šis mendelejevo lentelės ir nereikalingų priedų marmalas gali būti vadinamas tradiciniu demi-glace?

Iš gero maisto beliko tik pavadinimai, kurių skoninės ir maistinės savybės neturi nieko bendro su gero maisto tradicija. Tai toks pirmadienio pamąstymas. Nuotrauka skolinta, savojo padažo foto neturiu

Sandra Vit

Posted in Įdomybės and tagged , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *