Nuostabaus skonio fermentuoti – marinuoti riebūs kopūstai

Pernai kaimynas pasiūlė kopūstų.

– Ar rauginti? – kausiau jo.
– Ne visai… – atsakė anas. – Bet labai skanūs!

Gavome ketvirtį galvutės, kvepėjo marinatu ir tuo pačiu rūgusiu kopūstu, o skonis buvo tikrai nuostabus, kas keisčiausia, kopūstas buvo riebus!

– Kas čia per dalykas? – stebėjosi mano moteris žiaumodama pilna burna.
– Skanu, – konstantavau.
– Jo, – sekė pritarimas.

Noriu nors paviršutiniškai apibrėžti skonį: tai tarsi marinuotas kopūstas, sumaišytas su raugintu, ir iš karto paskanintas žolelėmis bei apipiltas aliejumi. Skonis neišpasakytai geras, gaivus ir skrandžio gerai priimamas.

Šiais metais paprašėm recepto, kaimynas neatsakė.

Darau jeu trečią kartą – kiekvieną syki namiškiai sužavėti, tad, nusprendžiau receptuku pasidalinti su visais.

Taigi, ant stalo guli (kiekiai apytiksliai, vadovautis intuicija ir patirtimi):

5 kg kopūstų;
200 g morkų;
1 česnako galvutė;
pundelis petražolės žalumynų;
0,5 litro acto;
0,4 litro tyro alyvuogių aliejaus;
1 litras vandens;
200 g druskos;
šaukštas cukraus;
rūgštus obuolys.

Morkas spjaustome griežinėliais, stambiai supjaustome petražolių lapus, česnakų skilteles nuvalome nuo viršutinių lukštų, tačiau patį paskutinį lukštą, prilipusį prie “mėsos”, paliekame, nesmulkiname. Vieną kopūsto galvą atidedame į šoną, o likusias ketvirčiuojame.

Galvų ketvirčius gražiai rikiuojame dideliame inde (kibire, statinaitėje), vis paberdami morkų, česnako, obuolio skiltelių, petražolių. Atkirai vieną galvą supjaustome smulkiau, kad būtų galima prikišti į tarpus, tarp kopūsto ketvirčių.

Kai viską sudėjome, stipriai iš viršaus paspaudome (kelis kartus, bet jokiu būdu neminkome!).

Atskirame inde supilame vandenį, actą, aliejų, suberiame druską, cukrų, išmaišome, ir viską užpilame ant kopūstų.

Svarbu kopūstų paviršių uždengti skudurėliu, po to kopūstus reikia prislėgti.

Nenustebkite, kad skystis visų kopūstų neapsems. Palikite indą šiltame kambaryje. Po kelių dienų kopūstai sukris, skystis apsems viską, tada išneškite į šaltą patalpą. Dar po poros dienų galite valgyti.

Ypač skanu su mėsa!

Skanaus!

Saulius Veržikauskas

Posted in Raugintos ir fermentuotos daržovės and tagged , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *